В продължение на 6 часа жители на столичния квартал "Витоша" са били без ток - причината е поредната кражба от съоръжение на ЧЕЗ.

Неизвестни засега крадци са източили 300 литра трансформаторно масло на стойност близо 1000 лв. Общо щетите обаче възлизат на 22 хил. лв., тъй като след като е източено маслото трансформаторът аварира и трябва да се подмени с нов.

Служители на ЧЕЗ са реагирали максимално бързо и са оправили аварията.

За 6 часа проблемът е установен, събрана е аварийна група, доставено е ново съоръжение, демонтиран е повреденият трансформатор, монтиран е новият и е включено електрозахранването.

Подобни кражби нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствието на клиентите, което не може да се компенсира по никакъв начин, заявяват от ЧЕЗ, като отново посочват, че все по-често посегателствата застрашават или отнемат човешки животи.

Само от началото на годината има 4 смъртни случая на лица, опитали да откраднат съоръжения на ЧЕЗ. Припомняме, на 18 юни жители на село Крушовица, община Мизия, откриха труповете на двама свои съселяни в двор на необитаема къща - мъжете са се опитали да крадат кабели. През април мъж загина при нерегламентирано нахлуване в трафопост в София. Само няколко дни преди това при посегателство над въздушни  проводници загина друг мъж в с. Гуцал, община Самоков.

Тези престъпления често остават ненаказани. От компанията заявяват, че заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на тези деяния, води до необходимостта от третирането на посегателствата нас инфраструктурни обекти като престъпления срещу националната сигурност.