След неколкочасови преговори за бюджета на САЩ, в Конгреса беше постигнато споразумение, предаде АП.

То обаче е само временно, за да не попречи на работата на администрацията.

Председателят на камарата на представителите от републиканската партия Джон Бьонер обяви, че е постигнал споразумение с Белия дом за избягване на затваряне на правителството само час преди изтичането на крайния срок за взимане на решение.

„Постигнахме споразумение", заяви Бьонер пред републикански конгресмени.

Крайното споразумение е за съкращаване на около 38,5 млрд. долара от разходите във федералния бюджет до края на финансовата година, изтичаща на 1 октомври.

Президентът Барак Обама призна, че орязванията са тежки, но това е най-доброто решение за момента.

Щастлив съм да обявя, че утре цялото федерално правителство ще работи в нормален режим. Споразумението между демократи и републиканци, от името на всички американци. е за бюджет, който инвестира в нашето бъдеще, като същевременно прави най-големите съкращения на бюджетни разходи в историята ни, заяви американският президент.

Според него, за да започне американският народ да живее в рамките на собствените си възможности, единственият начин е да защитят инвестициите, които ще помогнат на Америка да се състезава за нови работни места.

Ако партиите не се бяха споразумели, федералното правителство трябваше да прекрати работа, а това ще доведе до несигурност и сътресения в и без това тежкия момент.

Опасенията бяха, че правителството ще спре разплащанията към държавните организации след края на тази седмица.

Припомняме, Камарата на представителите прие в края на февруари закон, с който се иска намаляване на бюджета с 61 милиарда долара. Сенатът обаче не гласува за това, защото демократите, които са мнозинство там, са съгласни с намаляване само с 33 милиарда долара.

След като през февруари не бе постигнат договор, Камарата на представителите и Сенатът приеха закони за временно финансиране на правителството и се договориха за намаляване на бюджета с 10 милиарда долара. Тази мярка изтича днес.