Представителите на работодателските организации са готови да окажат всякакво съдействие на органите на реда, за разкриването на опита за убийство на Манол Велев.

Очевидно полицията има нужда от помощ, нека каже какво й трябва - дали обществена подкрепа, дали експертиза, за да доживеем до първото разкрито извършено престъпление", заяви пред журналисти в БТА заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Своята съпричастност към случилото се с Манол Велев изразиха четири от петте работодателски организации, които членуват в Международната организация на работодателите - БТПП, БСК, Асоциацията на индустриалния капитал и ССИ.

С покушението са прекрачени всички възможни граници, това е безпрецедентен случай в историята на България - за първи път се посяга на член на семейството на действащ министър", коментира Дечев.

Според него случаят е безпрецедентен и от гледна точка на това, че по думите му досега няма случай на човек, който до такава степен да принадлежи към светлата страна на бизнеса и към приходната страна на бюджета.

Според Дечев нищо лошо няма в това президентът на страната да се съветва с един от председателите на работодателските организации, защото държавният глава би трябвало да се съветва и със синдикатите, и с работодателите, с културните среди и с медиите.

Работодателите изразиха безпокойство и огорчение, че до този момент има безкраен списък от публични и демонстративни убийства, но няма поне един случай на предотвратено покушение срещу обществено значима личност.

Теодор Дечев изрази подкрепата си към призива на министъра на вътрешните работи Румен Петков "полицията да действа проактивно".
Според него обаче вероятно на политическия кабинет на министъра ще се наложи да обясни на щатния състав какво означава това.