Нивото на река Осъм в Троян се е повишило повече от три пъти след падналите валежи през последното денонощие, предаде „Хоризонт".

Между 20 и 42 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд в Ловешка област. Най-много дъжд е валял в Троян, където са измерени 42 литра на квадратен метър, в Черни Осъм са паднали 38 литра, в Чифлик - 37, в Тетевен - 26, в Ловеч и Априлци - по 20 литра на квадратен метър.

Нивото на река Осъм в Троян тази сутрин е било 90 сантиметра при 26 вчера. В района на Ловеч то се е повишило повече два пъти и днес е 134 сантиметра. Повишило се е нивото и на река Вит в Тетевенско. Няма обаче информация за наводнения и нанесени материални щети.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков е разпоредил нова проверка на потенциално опасните язовири в региона. В предаварийно състояние са язовирите Малка Желязна в Тетевенско, Черешов дол край Априлци, Добродан в Троянско, Полето в Ловешко и язовирът в Угърчин. В тях има свободни обеми, но има проблеми с техническите съоръжения и са под постоянно наблюдение.