Бисер Миланов - Петното остава в ареста заради отправени от него заплахи за убийство.

Припомняме, в сряда Петното и хората му бяха задържани при специална полицейска акция на главния вход на Народното събрание и отведени първоначално заради своите прояви. Впоследствие стана ясно, че главният прокурор се е заел със случая на Петното, който остана задържан за 72 часа с обвинение закана за убийство.

Софийският районен съд изслуша внимателно на заседание днес обвинението на прокуратурата, защитата на обвиняемия и някои обяснения на самия Бисер Миланов.

Получил думата, Петното подчерта, че в същия ден, в който е бил задържан, е трябвало да се яви като свидетел именно по това дело, заради което сега остава зад решетките.

Същността на обвинението е, че на 6 юли 2013 г. около 18 часа на палатков лагер в района около Народното събрание Бисер Миланов се е заканил на подалата жалба Боряна Георгиева. Заканата се изразява в следните думи: „Знаеш ли колко хора съм убил. Затваряй си устата. Внимавай какво правиш, защото ще ти отрежа бавно и мъчително главата и след това ще ти се изходя на врата".

Пред съда той отрече да е изричал тези думи, но пък отбеляза, че репликата е един вид лаф. Аз не мисля, че съм извършил каквото и да е престъпление, категорично се защити Петното.

Той обаче се впусна в редица обяснения, а именно, че дамата, която го обвинява, е част от група хора, на които им се плаща, за да създават дрязги и да гонят хора от протестите. Петното се оплака, че е заплашван от въпросната Георгиева с това, че тя ще извика рокери от „Люлин", които да го сплашат.

Петното има доказателства за това, че Боряна го е заплашвала също, че ще го нагласи на полицията.

Съдията по делото прекъсна обвиняемия, като му обясни, че той веднъж е давал показания и всичко, което казва сега, няма да бъде взето предвид при окончателното решение на съда.

Прокурорът Даниела Димитрова обобщи искането на обвинението, като посочи, че след чутите думи Боряна Георгиева се е уплашила за своя живот и живота на близките си. Във въпросната вечер, по думите на прокурор Димитрова, Петното е издърпал Георгиева, тя е останала далеч от своите приятели и тогава е чула заканата. Именно тогава обвиняемият отново я е заплашил, че могат да я отвлекат, да не я види никой и да я направят проститутка.

Според прокуратурата и свидетелските показания Георгиева не е била единствената заплашвана от Миланов и хората му. Едната свидетелка е била заплашена, че ще я застрелят.

Защитата на Петното, адвокат Велимир Атанасов, използва свидетелските показания, като изтъкна, че някои от свидетелите заявяват, че не знаят за отправени към Боряна заплахи.

Интересен факт е, че Бисер Миланов е осъждан седем пъти и престъпленията му са описани на шест страници. Именно тези факти принуждават прокуратурата, а впоследствие и съда, да смятат, че възможността Бисер Миланов да извърши ново престъпление е реална и дори може да се укрие.

В последните си думи преди решението Бисер Миланов заяви, че именно защото е публична личност, някой се опитва да му попречи да се бори за човешки права и всички си съчиняват престъпление. „Един казал, друг чул и престъплението готово, а такова престъпление няма", обясни подсъдимият.

Въпреки това окончателното решение на съда е Петното да остане зад решетките, а следващото заседание беше насрочено за 28-и януари от 10:30 часа.
Магистратите сметнаха, че срещу него има достатъчно доказателства, като натежа и лошото му минало.

На излизане от залата, разбрал за окончателното решение на съда, Петното заяви: „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони".

По-рано днес разглеждането на мярката започна с фалстарт. В самото начало на заседанието пред състав на Софийски районен съд, адвокатът на обвиняемия поиска допълнително време, в което да се запознае с документите по случая.

Така заседанието, което започна в 13:30, бе отложено за един час. Аргументите на защитника Велимир Атанасов бяха, че се занимава със случая от скоро и не е имал възможност да разгледа мотивите на обвинението.

Интересът на прокуратурата към Бисер Миланов бе провокиран от излъчени в ефира на „Би Ти Ви" кадри, на които той и негови приближени извършват хулиганско нападение срещу репортерски екип на телевизията.

Скоро след излъчването на материала, емблематичните контрапротестиращи бяха арестувани от барети пред сградата на парламента по разпореждане на главния прокурор.

Срещу Миланов се води и второ досъдебно производство - за насаждане на расова омраза със слово.