караджоваОт Министерството на околната среда и водите признаха, че съществува практика служители на ведомството да получават бонуси. Това стана ясно от брифинг на Нона Карджова в Стара Загора. Парите се вземали от събраното чрез глоби и санкции.

Припомняме, че днес от "Синята коалиция" изнесоха данни, че само за 3 месеца от миналата година - от септември до декември, само в централата на МОСВ са си раздали 464 000 лева бонуси.

Министър Нона Караджова обясни, че това е практика от 1998г, която е регламентирана с промени в Закона за околната среда. „Нито е нещо ново, нито е незаконно, нито е тайно", заяви тя.

По думите й от много години с различни закони е дадена възможност във всички институции, които имат контролна дейност и налагат санкции, да се отделят пари за стимулиране на служителите. Министърката уточни, че бонусите през тази и миналата година са много по-малки от преди, а размерът им зависи от оценката на преките ръководители на служителите.

В официално съобщение от МОСВ уточниха, че заплатите на служителите от министерството се формират първо, от субсидия от държавния бюджет и второ, от постъпления от контролната дейност на министерството и такси за административни услуги. Средствата от втория източник (т.нар. бонуси) се разпределят на тримесечие.

Средномесечното възнаграждение на служител в системата на министерството през 2010 г. е 667 лв., като тази сума включва както субсидията от държавния бюджет, така и т.нар. бонуси. Двете формират едно от най-ниските трудови възнаграждения за цялата държавна администрация.