Германският канцлер Ангела Меркел намира използвания от топ американски дипломат език по отношение на ролята на ЕС в украинската криза като „напълно неприемлив", обяви говорител на Меркел, съобщи Ройтерс.

Припомняме, в медиите излезе телефонен разговор на асистент държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, в който тя казва „Майната му на ЕС". Разговорът е бил с американския посланик в Киев Джеф Пайет.

Германският говорител Кристина Вирц изтъкна, че Меркел хвали работата на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън, която води усилията на съюза като посредник в преговорите между президента на Украйна Виктор Янукович и опозицията.

Канцлерът намира тези изказвания за напълно неприемливи и иска да подчерта е, че госпожа Аштън върши изключителна работа", каза Вирц на пресконференция.

Днес Нюланд отказа да коментира изтеклата информация, отбелязва „Франс прес".

„Не искам да коментирам частен дипломатически разговор", каза Нюланд пред журналисти в Киев след разговори с опозицията и президента Виктор Янукович.

Но по-късно тя заяви, цитиран от Ройтерс, че записването е „доста впечатляващ занаят", но поясни, че записът няма да навреди на връзките й с украинската опозиция.

Тя също отхвърли руски твърдения, че антиправителствени екстремисти са обучавани в американското посолство в Украйна, наричайки го „чиста фантазия".

Руският правителствен съветник Дмитрий Лоскутов обяви за АП, че нито той, нито правителството е пуснало записа в публичното пространство.