Днес започна двудневно посещение на президента Петър Стоянов в Румъния. Посещението е уговорено при предишната среща на българския и румънския президент в Анталия. Очаква се на срещите в Румъния да се обсъжда въпросът за изграждане на втори мост на река Дунав. Българското предложение е мостът да бъде изграден в западната част на границата ни, докато румънците настояват за по-източно разположение. Позицията на българските управници е, че мостът трябва да реши евентуални проблеми при влошаване на обстановката в Югославия, така че страните от региона да не стават заложници на усложненото положение в Сърбия или Косово. Други теми, които ще се обсъждат на срещите в северната ни съседка, са седалището на балканските умиротворителни сили, както и на центъра за борба с организираната престъпност, за който румънците настояват да е в Букурещ.

Преди отпътуването си президентът Стоянов заяви, че проблемите с обгазяванията са с локален характер и по-добър резултат би дал диалогът между местните власти на засегнатите градове.

По време на посещението се очаква да бъдат подписани двустранни споразумения за транспорта, туризма, земеделието, митниците, науката и културата.