С военни почести, но и гафове откриха паметника на цар Самуил в София.

Тържествената церемония събра десетки граждани в центъра на столицата, дошли да видят държавните мъже и да присъстват на паметния миг на откриването на станалия спорен паметник на големия български владетел.

Има ли нещо, което Плевнелиев да не може да оскверни, пита Вигенин
Още...

Патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет. Какви бяха посланията на главата на Българската православна църква не стана ясно на множеството заради лошото озвучаване. Не бе помислено и как медиите да отразят словата при откриването. По-силно се чуваха птичките по дърветата, отколкото речта на Неофит.

След химна официално бе открит и паметникът, посрещнато с аплаузи от събралите се хора.

Държавният глава успя някак си да се пребори със слабия звук и поне неговата реч стигна до множеството.

От днес нататък България ще има своя държавен знак на почит към своя Цар Самуил, посочи президентът. Ние не забравяме подвига му, изтъкна той. По думите на Плевнелиев воините на Самуил показали как се води битка за България до последен дъх.

Делото на Самуил е по-актуално и днес, изтъкна президентът и настоя костите на българския владетел да бъдат върнати на родна земя. Припомняме, в момента те са в музей в Солун. Това, по думите на Плевнелиев, щяло да бъде знак на помирение между българския и гръцкия народ.

Джамбазки брани цар Самуил от "истерията на "менталните" изроди, грантови храненици на "отворени" общества"
Още...

Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината, и то точно тук, в базиликата „Света София", в която той се е черкувал, призова държавният глава.

Сякаш символично, срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на Самуиловите воини на великия Далчев. А зад паметника е базиликата „Света София" - вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил, посочи още Плевнелиев в словото си.

Надявам се този паметник да не ни разедини, заръча Росен Плевнелиев.

Припомняме обаче, че интелектуалци скочиха срещу монумента и поискаха откриването му да се отложи по редица причини.

Росен Плевнелиев пък скочи срещу тоталитарните монументи.

По думите му още се строяли паметници на "комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република".
В същото време липсвали паметници на българските царе и владетели.
Нямаме паметник дори и на основателя на българската държава, недоволен бе президентът и поиска паметници на Крум, Симеон, Омуртаг, Аспарух.

В присъствието на руския посланик у нас Юрий Исаков Плевнелиев изрази възмущението си от липсата на паметници на родни владетели, а в същото време сме имали паметник на Съветската армия и на руския император.

Надявам се с нашите братя в Македония да празнуваме заедно годишнината на Цар Самуил, пожела в заключение държавният глава.

След неговото слово дойде ред да се изкаже и Милен Врабевски от фондация „Българска памет", но отново множеството не можа да чуе какво казва той. Хората не се сдържаха и на няколко пъти се провикнаха „Микрофона", „По-близо сложете микрофона".

По програма трябваше да има слово и на кмета на София Йорданка Фандъкова и на премиера Бойко Борисов, който обаче не присъстваше на церемонията.

След официалната част президентът Росен Плевнелиев се ръкува с гражданите и раздаде автографи.

Това е съвременен паметник, коментира след официалната част служебният премиер Георги Близнашки. Според него е създаден един великолепен личностен портрет на владетеля, който, по мнението му, е кръвно свързан със София.

Заради трагичната ни история според професора конституционалист се получило това разномислие между творците.
Интелектуалците, които не харесаха паметника, по мнението на Близнашки, знаели, че загубили принципната битка за съществуването на монумента и се заяли за естетическия му вид. Те щели да бъдат отречени от хората, смята Близнашки.

Скулпторът Александър Хайтов отново защити творбата си. Той иска гражданите като гледат паметника да разберат какво се е случило със Самуил.

Някои граждани пък се объркаха от датите, отбелязани на паметника: 997-1014 - това са годините на управлението на Цар Самуил, а не раждане - смърт.