Дни преди 2 август, когато кризата с дефицита на САЩ трябва да бъде разрешена, противоречията между републиканците и демократите се нажежиха още повече, отбелязва Си Ен Ен.

Двете партии трябва да се договорят за вдигане на тавана на американския дълг над настоящото ниво от 14,3 трлн. долара до вторник, за да избегнат дефолта.

В замяна на това контролираната от републиканците Камарата на представителите в Конгрес прие законопроекта  на мнозинството. Депутатите гласуваха с 218 срещу 210 гласа в полза на проекта на председателя на камарата на представителите и лидер на републиканците Джон Бейнър.

Той предвижда план на строги бюджетни съкращения в размер на 900 млрд. долара в следващите 10 години.

Часове по-късно контролираният от демократите Сенат отхвърли закона на републиканците, приет от Камарата на представителите.

От своя страна рейтинговата агенция „Мудис" се опита да успокои пазарите, отбелязвайки че САЩ ще запазят безупречния рейтинг на държавния си дълг.

Президентската администрация на Барак Обама вече определи предложението на републиканците за разрешаване на дълговото криза като твърде радикално, защото то предвижда орязване на разходите за социални програми.