Зърнопроизводителите прекратяват протестите, както в София, така и в останалата част на страната, но остават в бойна готовност.

Днес е вторият ден от както зърнопроизводители пристигнаха с трактори в София. Вчера около 700-800 зърнопроизводители, предвождани от гайди връчиха своята петиция и обръщение към управляващите.

Малко след 20 часа, колоната трактори със засилен полицейски ескорт бе готова да започне изтеглянето си от София.

Те поясниха, че исканията им за ясни правила в сектор земеделие, както и за оставките на двамата министри Дянков и Найденов остават.

По време на днешния протестзам.-председателят на асоциацията на българските зърнопроизводителите Георги Милев заяви, че предстоят три дати и след тях ще стане ясно дали ще подновят стачните действия.

Той поясни, че това са 15 декември - когато трябва да бъдат изплатени субсидиите на животновъдите, 2 януари 2012 г - когато трябва да бъдат получени ваучерите за безакцизно гориво и 31 януари 2012 г когато трябва да бъдат изплатени европейските субсидии за единица площ.

На днешния протест се събраха не повече от 200 представители на бранша. Те получиха подкрепата на животновъдите говедовъдите, пчеларите, асоциацията на земеделските производители в България, част от която са овощари, зеленчукопроизводители и др. Протестиращите носеха плакати на които бяха изобразени разплакани Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Симеон Дянков. На друг плакат тримата бяха представени като бандити с маски и пистолети.

Протестиращите изтъкнаха, че със своите протести са изнесли урок по демокрация на цяла България.

Те се обърнаха шеговито към премиера Бойко Борисов със следните думи: „ След последните мъдри напътствия на най-добрия футболист в България за справяне със световната криза ние прекратяваме протестите и обещаваме да гласуваме пак и пак, и пак."

Днес зърнопроизводителите не носеха подаръци, но пък бяха написали стихове.

„Две години героично ни лъгаха, днеска Бойко се ослушва, виновно Мирослав Найденов се умилква, а Симеон Дянков сумти. Лъгаха, плашеха, днеска до бога реват как лъжите да оправят и от земеделците да се отърват."

Зърнопроизводителите са категорични, че по-скоро държавата ще се отърве от тях, отколкото тe от зърнопроизводителите.

В началото на протеста представителите на бранша раздадоха хляб, направен от произведеното от тях зърно. Рано сутринта пък са се помолили в "Александър Невски" господ да им помага защото на държавата не може да се разчита.

Запалили са свещи за Дянков и Найденов - да са живи и здрави още дълги години и да продължават да бъдат живият пример за това как не трябва да се отнасят със сектор земеделие.

Горе главите, предатели винаги е имало, но ние ще се справим и победата ще бъде с нас, заяви Петър Николов от Съюза на кооперациите в България.