Покойният лидер на Северна Корея Ким Чен Ир по време на управлението си е бил наредил на своите учени да създадат „огромно количество" атомни бомби, според севернокорейски документи, изнесени наяве от японски вестници, съобщи „Франс прес".

Нарежданията са открити в документи, които се смята, че събрани през февруари тази година за официални лица от управляващата Работническа партия, пишат „Маиничи Шимбун" и „Токио Шимбун".

Пхенян обявява, че обогатяването на уран е за мирни цели въпреки съмненията на международната общност.

В документ, в който се посочват неща за вътрешната и външните политики на страната, се съобщава, че Ким Чен Ир - който почина през декември 2011 година - е наредил производство на атомни оръжия, като се използва уран и плутоний.

"САЩ и другите враждебни сили се оплакват, че ние се опитваме да извлечем уран за направата на атомни бомби", пише в документа, цитиран от „Маиничи Шимбун".

"Да ви кажа истината ( казал покойният лидер - б.р.) ние не чакаме технологията за обогатяване на уран да се развива, така че да може да се използва в гражданската индустрия", като например енергетиката, се казва документа.

"От военна гледна точка, разбира се, ние трябва да използваме плутоний и високо обогатен уран за атомни бомби", пише още в документа.

Ким Чен Ир е наредил „конкретна задача за масово производство на атомни оръжия".

"Маиничи Шимбун" смята, че документът е имал за цел да изясни пред партийните кадри, че новият лидер Ким Чен Ун е наследил стратегията на баща си за разработване на атомни оръжия с цел защита на неговия режим.

„Токио Шимбун" пише, че за първи път излиза наяве такъв документ от Ким Чен Ир за разработване на атомни бомби.