Централната избирателна комисия на Ирак обяви край на изборния ден. Секциите за гласуване вече са затворени, предаде АП.

В страната днес бяха извършени няколко терористични нападения, при които загинаха най-малко 38 души. Близо 100 стигна броят на ранените.

Две сгради бяха напълно разрушени в столицата Багдад. Границата с Иран беше затворена, хиляди военни бяха ангажирани с опазването на реда. Беше забранено на автомобили да се движат по улиците.

Още в първите часове на изборния ден най-малко шест експлозии разтърсиха Багдад.

Три ракети се взривиха в силно охраняваната „Зелената зона" в иракската столица. По-късно стана ясно, че още три експлозии са били чути в други райони на иракската столица.

В специално изявление по повод вота в страната, от Ал-Кайда предупредиха, че всеки, който гласува, се излага на гнева на Аллах и на оръжията на муджахидините. От групировката заплашиха със смърт всеки, който се осмели да отиде до избирателните урни.

Премиерът Нури ал Малики пък призова избирателите да отидат до урните, защото това ще подпомогне развитието на демокрацията в страната.

Въпреки заплахите от талибаните, избирателната активност прехвърли 65%.

Близо 19 млн. иракчани ще имаха възможност да гласуват за нов парламент, който трябва да определи бъдещия курс на страната след края на американското военно присъствие през 2011 г.