Националната агенция за приходите (НАП) е възложила ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство на всички издатели на централни печатни издания. Това съобщават от приходната агенция.

Ревизиите ще обхващат периода на последните 5 години, като инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителните закони.

Установено е, че съществува риск за избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания. Това е видно от доклад за данъчните рискове, който е изготвен през юни. Именно това е причината за възлагането на ревизиите.

Освен това данъчните изтъкват, че значителна част от издателите имат просрочени задължения към държавата. Ревизии не са им правени от години.

Приходната агенция подготвя подробен анализ и по отношение на електронните издания. Затова данъчните предупреждават, че не е изключено да бъдат възложени и ревизии на дружества, които управляват онлайн издания.

От НАП подчертават, че ревизиите нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната им практика за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството.

Над 30 000 проверки и ревизии са възложени от приходната агенция от началото на годината до момента.