Университетите искат да приемат с 20% повече студенти и докторанти спрямо миналата година.

Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от Money.bg.

ВУЗ-овете са заявили, че искат да обучават от тази есен 72 314 първокурсници и докторанти. Този прием е малко по-малък от броя завършващи тази година.

Просветният министър уточни, че става въпрос за искания, а не непременно за прием, който ще бъде реализиран. Точният брой първокурсници и докторанти ще стане ясен след месеци с решение на Министерски съвет.

Миналата година имаше сериозни разминавания и някои специалности надхвърлиха приема, който бяха заявили, за което бяха и санкционирани, поясни министър Вълчев.

Той бе категоричен, че броят на студентите няма да се увеличи тази година, тъй като броят на зрелостниците е под 80 000.

Даниел Вълчев каза още, че със средства от Европейския социален фонд ще бъдат удвоени парите за стипендии.
По думите му 20 млн. лева са от държавния бюджет и още толкова от Европа.

Просветният министър обобщи и броя на отсъствията на учениците в страната за януари - 6 милиона - от тях 9000 са неизвинените отсъствия. Това означава, че всеки ученик у нас е отсъствал средно от седем учебни часа или един учебен ден.

От 16 до 27 март ще се приемат заявленията за явяване на Държавните зрелостни изпити. Матурата по български език и литература ще е на 17 май, а два дни по-късно ще е задължителният зрелостен изпит по предмет по избор.