При подготовката за присъединяването на Крим руските власти не са се интересували от позицията на Министерство на финансите и какви са очакванията за влияние върху руската икономика. Решение по такива въпрос може да взима само един човек - президента. Това заявява в интервю за Forbes Woman Татяна Нестеренко, първи заместник-министър на финансите в Руската федерация.

За да се отговори на въпроса обаче "адекватна ли е цената на този акт или не, е нужно да се знае много", отклонява Нестеренко въпрос да коментира акта на анексия от икономическа гледна точка. По думите й в Министерство на финансите разполагат само с ограничено ниво на информираност и компетентности.

"Аз винаги изхождам от библейската истина, че има човек, който ще поеме върху себе си тази мисия. Той разполага с пълната информация и поема цялата отговорност от това", посочва финансовият зам.-министър.

По мнението на Нестеренко направените стъпки могат да бъдат взети като решение за действие само от един човек. "Познавам президента и мога да кажа - той не взима необмислени решения".

След присъединяването на Крим към Руската федерация експертите заговориха за огромни загуби и финансова невъзможност да се поддържа икономиката на Крим и Севастопол. Правителството взе решение, този регион да получава от федералния бюджет до 2017 година около 50 милиарда рубли във вид на дотации, за да балансира своя бюджет ежегодно. Освен това в руския бюджет бяха заложени и около 35-40 млрд. рубли ежегодни неинвестиционни разходи за Крим. Обемът на финансиране на федералната целева програма за развитие на Крим и Севастопол се очаква да надхвърли 700 млрд. рубли.

Финансовият министър Антон Силуанов неведнъж признава, че обемът на финансиране на федералните целеви програми за Крим и Севастопол превишава възможностите на руския бюджет.

Коментирайки тежката икономическа криза в Русия, Нестеренко уверява, че в момента министерство на финансите, след първоначалния шок, се адаптира към новите условия, но "причините за кризата са известни и всички рискове са обсъждани по-рано".

"Руските власти разполагат с план, дори с няколко различни плана, за извеждане на страната от кризата", обяснява Нестеренко.