Няколко души са загинали и най-малко 8 липсват след поройни дъждове в Централна Европа, които причиниха свлачища и редица водни басейни, реки достигнаха до опасно високо ниво, предаде БиБиСи.

Предприети са спешни мерки в Австрия, Германия и Чехия за справяне с голямото количество придошла вода от дъждовете.

Хиляди хора са евакуирани.

В чешката столица Прага е обявено извънредно положение. Има сериозни опасения, че водата може да помете историческия център на града.

Основни пътни артерии в много райони в Централна Европа са затворени. Също така е прекъсната работата на жп транспорта. В някои райони токът е спрян като предпазна мярка.

В Прага метростанциите, бизнес сградите и училищата са затворени. Има вероятност река Вълтава да залее и помещения на банки. Животните от градската зоологическа градина са евакуирани.

Извън Прага двама души са загинали и четирима липсват след срутила се сграда. Тялото на около 50-годишен мъж е открито близо до река североизточно от Прага. Общо в Чехия са загинали пет души до момента.

Вчера чешкият премиер Петр Нечаш обяви, че около 1000 войници са мобилизирани за изграждането на барикади от метал и чували с пясък.

Службата за наводнения в Бавария предупреди, че ще продължат поройните дъждове и има вероятност да се влоши ситуацията с нивото на река Дунав и река Ин, както и други реки в района.

Германските градове Пасау и Розенхайм обявиха извънредно положение.

От Пасау обявиха, че ситуацията е „изключително драматична" и се очаква в средата на деня водите да достигнат най-високото си нов от 70 години насам.

Освен в Бавария, засегнати са села и градове в Саксония, Тюрингия и Баден-Вюртемберг.

Метеорологичната служба на Австрия обяви, че е паднало толкова дъжд за два дни, колкото за два месеца.

Открит е мъртъв мъж до Залцбург, след като се е опитвал да изчисти свлачище. Според австрийска медия двама души са изчезнали в района на Залцбург. Трети липсва във Ворарлберг.

Наводнения има и в Швейцария.