Температурни рекорди са измерени вече и в Шумен и Хасково.

По-рано днес рекордни градуси бяха отчетени във Велико Търново, София, Бургас и Плевен.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитирани от БНР, най-високата температура към 15.00 часа е измерена във Велико Търново - 39.4 градуса.

В Бургас температурите днес са стигнали 38.8 градуса.

В Ловеч термометрите стигнаха почти 40 градуса, предаде БТА.

В София стойностите са достигнали 35.2 градуса, при рекорд от 1995 г. от 34.3 градуса.

Почти двойно са се увеличили повикванията в „Бърза помощ" от вчера във връзка с високите температури, съобщиха от „Бърза помощ" в София, цитирани от БНР.

27 повиквания са били направени на телефоните за спешна медицинска помощ в столицата.

6 от тях не са дочакали линейката и са били извозени с друг транспорт.

От останалите 21 човека, обработени от екипите на „Бърза помощ", петима са били употребили алкохол. Най-честите случаи са на хипертонични кризи и хипотонични състояния, т.е. обезводнение.

При топлинен или слънчев удар, реакцията в отрицателен аспект се явяват между 4 и 8 часа по-късно, каза д-р Ангел Ангелов от „Бърза помощ" в София и допълни, че това, което в момента се случва, най-вероятно ще има своя пик към 19.00 часа.

От „Бърза помощ" съветват да не се излиза между 10.00 и 16.00 часа, да се носят шапки и да се пие повече вода.

Междувременно стана ясно, че столичният кмет Борисов е забранил със своя заповед влизането на тежкотоварни автомобили с допустима максимална маса над 10 т (общото тегло на автомобила и товара) по улиците и булевардите на столицата.

Целта е да се запази асфалтовата настилка и да се избегне появата на дупки и пропадания вследствие високите температури.

Забраната важи в зоната с граница Софийски околовръстен път, като същият не влиза в обхвата и влиза в сила от утре - 24 юни, до второ нареждане на кмета.

В Плевен в 15.00 ч. бе измерена най-високата температура за този ден, регистрирана в града през цялата история на синоптичните наблюдения за 100- годишен период, пише БТА.

Термометърът показа 38.3 градуса на сянка при досегашен абсолютен максимум - 36.5 градуса през 93-та.

38.5 градуса на сянка е максималната температура в Шумен. Това е най-високата температура, измерена на този ден в Шумен през последните 100 години. Синоптиците прогнозират, че живакът в термометрите ще се покачи до 39 градуса. В Спешното отделение на шуменската болница няма хора, постъпили с оплаквания, причинени от жегата, съобщиха от отделението, цитирани от Дарик радио.

37 градуса е температурата в Хасково. Стойността е рекордна, заявиха от метеорологичната обсерватория. Последно подобна температура е отчитана през 2000 година на този ден, когато термометрите са показвали 36.2 градуса. До края на деня ще стане още по-горещо, температурите в региона ще продължат да се покачват и вероятно ще стигнат до 39 градуса. Няма данни за пострадали от жегите хора.

Според синоптиците утре времето ще бъде отново слънчево и горещо, но с по-ниски от днешните температури.

Още към 12.00 часа температурите в редица градове на страната минаха далеч над 30 градуса по Целзий. Най-горещо е в Северна България.

Най-високата температура към 12.00 часа от 36.8 градуса е измерена във Велико Търново, съобщиха от НИМХ.

В Русе скалата на термометрите отчете 36.4 градуса, в Кнежа 35.6 градуса, в Плевен 35.9 градуса, в Добрич 35 градуса.

В Сандански са измерени 32.01 градуса, в Пловдив 29.8 градуса.

В София в 12.00 термометърът показа също 29.8 градуса.

Жега мори и Бургас, където до обяд температурата достигна 34,1 градуса, а във Варна бе измерена температура от 30 градуса.

Температурата в Пловдив гонеше в късния следобед 40 градуса, но топлинен рекорд, въпреки очакванията, не бе отчетен, предаде Радио Пловдив.

Термометрите отчетоха 3-4 градуса по-малко от максималните достигани на този ден.

От Центъра за спешна медицинска помощ съобщиха, че броят на повикванията не са се увеличили. На телефоните им не е потърсена помощ за нито един припаднал от жегите.

Според медиците, хората са взели мерки след предупрежденията на медиите за топлинни рекорди и са стояли вкъщи, като са употребявали много течности - каквито бяха съветите на експертите.

Днес около 15 часа Главната улица на Пловдив бе почти пуста. Разположеният там заради жегата специализиран медицински пункт на БЧК оказваше помощ на редките минувачи с чаша студена минерална вода.

През пункта са се отбили 20-тина пловдивчани, повечето от тях с оплаквания от леко главоболие и повишено кръвно налягане.
Утре пунктът няма да действа заради синоптичните прогнози, че температурите ще се понижат с няколко градуса.