Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че светът е възмутен от обезглавяването на втори американски журналист, показано във видео на джихадистите от „Ислямска държава", съобщава АФП.

Ние всички сме възмутени от информациите около жестокото убийство на цивилни от „Ислямска държава", включително съобщението вчера за жестокото обезглавяване на друг журналист", заяви той в Нова Зеландия, след публикуването на видео, което показва, че е убит американският журналист Стивън Сотлоф.

Припомняме, джихадистите показаха видео, в което се показва обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф. Той заявява, че „плаща цената" за американската интервенция в Ирак с живота си. Междувременно стана ясно, че американският президент Барак Обама е одобрил изпращането на още 350 военнослужещи в Ирак.

Показаните изображения наподобяват жестоките кадри с обезглавяването на другия американски журналист Джеймс Фоули миналия месец. „Аз силно осъждам всички подобни жалки престъпления и отказвам да приема, че цели общности могат да бъдат възприемани като престъпни заради това, което са или в което вярват", заяви Бан Ки-мун.

Той описа ситуацията в Ирак, където джихадистите са завладели територии на север и запад, като отвратителна и призова религиозните водачи да се застъпят за толерантност, взаимно уважение и да се обявят против насилието.