Възрастта за пенсиониране във Франция ще бъде вдигната от 60 на 62 години през 2018 година.

Това заяви министърът на труда, социалните отношения, семейството и

солидарността Ерик Вьорт, предаде АFP.

Очаква се синдикатите да се противопоставят остро и да свикат нови протести. Демонстрации имаше още преди официално да бъде обявено увеличаване на пенсионната възраст.

Стъпката цели да намали нарастващия бюджетен дефицит на Франция и се прави на фона на мерките за намаляване на разходите, вземани от редица страни в Европа.

Спасяването на пенсионната ни система е крайно наложително, аргументира непопулярната марка Вьорт.

Дефицитът в пенсионната система нарасна три пъти през последните две години заради кризата. Според Съвета за насочване на пенсиите, който е независима организация, той вече е 32 милиарда евро през тази година, а към 2020 г. има опасност да достигне 45 милиарда евро, ако нищо не се промени, съобщава АФП, на която се позова БТА.

Бюджетният дефицит на Франция стигна до 7,5 на сто от брутния вътрешен продукт миналата година. Париж планира да го сведе под лимита от 3 на сто до 2013 година, отбелязва АП.

„Да се работи по-дълго е неизбежно, няма магия. Всичките ни европейски партньори го правят. Не е възможно да останем извън това движение", подчерта френският министър на труда.

Пенсиите на французите са в размер на 75% от заплатата, която са получавали през последните шест месеца преди пенсионирането.