АЕЦ "Козлодуй" са сезирали прокуратурата и ДАНС за водена срещу тях кампания от служителя на АЕЦ Георги Котев.

Това съобщи директорът на централата Иван Генов на пресконференция в София, на която изложи и позицията по обвиненията.

Генов каза, че признава Котев като експерт и дори показа документ, за който за професионализма му, го е наградил през декември миналата година с 3 000 лв.

Припомняме, според твърденията на Котев за работата на реакторите вместо свежо, се използва рециклирано ядрено гориво, което е повод да заподозре корупция.

„В най-лошия случай на нас ни се доставя рециклирано ядрено гориво. По този начин най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклираното гориво, което вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно", твърди ядреният експерт.

Генов съобщи още, че АЕЦ са поискали от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да бъде направено изследване в АЕЦ по повод обвиненията на Котев и се очаква днес да бъде решено дали ще има и кога ще се проведе изследването.
По думите му това изследване може много лесно да бъде направено.

Чрез искания от МААЕ "Гама-спектрометричен анализ на горивото" ще се установят изотопите на урана, което ще покаже качеството на ядреното гориво.

Според Генов не е вярно, че в централата било използвано рециклирано гориво. Шефът на АЕЦ-а е категоричен, че нападките срещу АЕЦ "Козлодуй" са безпочвени и представляват кампания срещу развитието на атомната енергетика в България.

Той изтъкна, че всички производители на енергоресурси искат повишаване на цените, а АЕЦ намали цената с 1 лв. тази година.

Кампанията според Генов е срещу проекта Белене, срещу идеята за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй" и въобще срещу развитието на атомната енергетика в България.

Генов изрази опасения, че заради кампанията е възможно партньора, от който АЕЦ „Козлодуй" получава гориво, да поиска компенсации за уронване на престижа.