Ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) е грабежът на века. Това е мнението на бившата регионална министърка и настояща депутатка от ГЕРБ Лиляна Павлова, изразено по време на извънредното заседание на бюджетната комисия, на която бяха викнати и шефовете на БНБ, начело с Иван Искров. Това стана, тъй като по-рано днес БНБ даде странен брифинг по темата КТБ, на който бяха викнати само „избрани" медии, което вбеси Йордан Цонев.

От опозицията определят всичко, което се случва като една пирамида, която се нарича КТБ. Павлова отбеляза това, което вече се знае - че при кризата за КТБ има раздадени 3,5 млрд. лева лоши кредити, раздадени по един особен начин, както и има раздадени и изнесени в чували пари за един ден.

Как се изнесоха тези пари - с кораб, самолет, на влак, на гръб, на магаре? Кой и как ги изнесе", попита депутатката и продължи с въпросите, а именно - „Къде са държавните органи и институции, които трябва да осигурят това да не се случва в една държава?"

Ние може и да не платим тази сметка за КТБ", се обърна от своя страна към Павлова министърът на финансите Петър Чобанов. Той напомни на депутатите от ГЕРБ, че приемането на специален закон, който да позволи прехвърлянето на всички пари от КТБ в нова държавна банка, е общо политическо решение. „Отговорността ще е обща", отсече министър Чобанов.

Редица въпроси за кризата с КТБ постави и социалистът Борис Цветков. Впечатление направи обаче, че депутатът от левицата прочете едно към едно питания, публикувани в профила на бившия вече депутат Георги Кадиев в социалната мрежа. Въпросите на Цветков и Кадиев накараха управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров да се зарече, че няма да бяга от отговорност и ще отговаря на всякакви въпроси, дори и от разследващите органи.

Банкова ваканция е бил възможен сценарий за понеделника и някои от следващите дни след атаката срещу ПИБ, случила се в петък, 28 юни. Това заяви от своя страна председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който обясни какво са правили политиците и отговорните лица през онзи уикенд, в който ПИБ беше затворена.

Ние се събрахме и изследвахме практиките, които има по света в такива случаи с цел да не се разпростира паника в населението.

Цонев посочи, че и други банки освен ПИБ в петък са били подложени на натиск и с цел това да не се разпространи и да се осигури ликвидност в сектора е бил изтеглен заемът от 1.5 млрд. лв.  Когато той беше осигурен преценихме, че в понеделник банките трябва да отворят, допълни Цонев.