Предстои снемане на обяснения от всички лица замесени в този скандал, в това число и от следовател номер едно Ангел Александров.

Това каза преди началото на днешното заседание на ВСС главният прокурор Борис Велчев.

Той поясни, че обяснения от Александров все още не са снети, но това трябва да стане до края на деня.

Борис Велчев уточни, че проверката, свързана по разследването на случая „Топлофикация", е възложена на Софийска градска прокуратура, единствената компетентна прокуратура в този случай.

На въпрос на журналисти как би коментирал обвинението на бившия шеф на „Булгаргаз", че прокурорът от ВКП, изпратен в чужбина да провери сметките в чужди банки на бившия шеф на „Топлофикация" Валентин Димитров, е прикрил информация, главният прокурор отговори, че няма прокурор във ВКП, който да е прикривал данни по разследването.
Той потвърди, че наистина е изпратен прокурор в чужбина във връзка със съдебна поръчка по делото „Топлофикация" и същият прокурор се е върнал оттам с огромен по обем материал.
Той е донесъл такава документация, каквато му е била предоставена.

Помолен да коментира кадровия скандал в следствието Велчев уточни, че не е негова работа да се занимава с конкретните въпроси в следствието, тъй като ако ВСС реши, той може да се заеме с всеки кадрови въпрос.
Главният прокурор допълни, че при проверката СГП трябва да изясни нещата, изнесени в медиите, дали отговарят на истината и до каква степен.

Велчев информира, че засега ВСС е сезиран само за едно дисциплинарно производство на следователката Шарланджиева (обвинна от шефът на Националното следствие,бел.ред.) във връзка, че воденото от нея разследване е водено в грешна насока.