Президентът на Египет Абдел Фаттах ал-Сиси заяви, че изявлението на екстремистите от „Ислямска държава" за това, че катастрофата на руския пътнически самолет А321 над Синайския полуостров е тяхно дело, е чиста пропаганда.

В интервю за ВВС президентът подчертава, че все още е рано да се правят изводи за причината на катастрофата на самолета.

Всички заинтересувани страни могат да вземат участие в разследването на този инцидент, но пропагандните изявления, че самолетът е бил свален от бойци на „Ислямска държава" имат за цел дестабилизация на обстановката в региона и да подринат имиджа на Египет, посочва Ас-Сиси.

Уверявам ви, ситуацията в тази част на страната се намира под контрол", подчертава още президентът.

На записите са установени "нехарактерни звуци" преди да падне A321
Още...

Самолетът на авиокомпания "Когалимавиа" падна на 31 октомври малко след излитането си от летището в курорта Шарм ел-Шейх. При катастрофата загинаха всички, намиращи се на борда на самолета, 224 души - руски граждани.

След катастрофата представители на „Ислямска държава" обявиха, че инцидентът всъщност е дело на екстремистката групировка. Никакви доказателства за това обаче не бяха предоставени.

Според ръководството на авиокомпанията самолетът се е развалил във въздуха от някакво механично въздействие в резултат на външни сили.

Американската разузнавателна и аналитична агенция Stratfor счита, че най-вероятната причина за катастрофата на самолета е взрив на борда, предизвикан от взривно устройство, което може да се намира както в багажното отделение, така и в някои от пасажерите.

И в техния доклад се посочва, че за окончателни изводи е твърде рано да се говори.

Преди няколко часа бе обявено, че американски спътник е засякъл топлинно избухване над Синай именно по времето на катастрофата с руския Ербъс А321.

Източник от Пентагона уточнява, че това може да е предизвикано от взрив на борда, в резервоарите за гориво и двигателя. Става дума, че спътникът е засякъл по-скоро топлинна следа и не може да се говори за сваляне чрез атака на ракета, както това се случи над Украйна през лятото на 2014 г.