В Украйна започнаха международните военни учения „Бърз тризъбец 2014" ('Rapid Trident'), съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представителя от украинската отбрана Александър Поронюк.

Той подчерта, че преди малко са започнали ученията, които са под инициативата на САЩ и Украйна, но в тях участват и други държави.

Ученията се провеждат в Лвовска област на полигона Яворив от днес до 26 септември. В тях участват около 1300 военнослужещи от 15 държави, включително България, Канада, Грузия, Германия, Великобритания, Полша, Испания и др.

Армията ни изпраща военнослужещи от 101-ви алпийски батальон от състава на 68-а бригада Специални сили.

Българското формирование ще е взвод в една от украинските роти от многонационалния батальон. Ръководител на групата от 35 военнослужещи е заместник-началникът на щаба на 101-ви алпийски батальон капитан Владимир Сариев.

По време на учението ще бъдат отработени тактическо придвижване до зоната на операцията, устройване на контролни постове, провеждане на патрули, ескортиране на материални средства и хуманитарна помощ, както и защита на важни обекти.

Първоначално ученията - „Бърз тризъбец" ('Rapid Trident') - бяха запланувани за средата на юли, но с оглед на значителното ескалиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, те бяха отложени за септември.

На миналогодишния "Rapid Trident 2013" страната ни е участвала с механизиран взвод от военно формирование 26 400 - Благоевград.

„Rapid Trident 2014" има за цел да подкрепи регионалната стабилност и сигурност, засилване на партньорството и изковаване на доверие, докато се подобряват контактите между войските на Украйна, НАТО и партньорските държави. Въпреки участието на много страни членки от НАТО, „Rapid Trident" не е официална програма на Алианса за военна подготовка.

Украинско-американски учения се провеждат в Лвов от 2006 година под програмата на НАТО „Партньорство за мир", в която участва и Украйна.