България е на първо място по смъртност в Европейския съюз в периода 2004 - 2009 г.

Това показват данните от изследване на „Барометър България".

Като цяло демографската картина у нас е твърде неблагоприятна.

Относително ниската раждаемост, съчетана с висока смъртност, висока детска смъртност и големият брой аборти допринасят за непрекъснато намаляване на населението.

Според данните дори и в най-оптимистичния вариант за развитие, през следващите години българското население ще продължи да намалява, като през 2020 година ще е намаляло само с 5% спрямо 2009 г.

Основният показател, чрез който се отчитат положителните или отрицателните демографски тенденции за населението, е естественият прираст.

От много време у нас естественият прираст има отрицателни стойности, което е безспорен индикатор за това, че населението намалява, твърдят анализаторите.

Ниският естествен прираст е характерно явление за много страни от ЕС, като България е на едно от последните места, заедно с Латвия и Унгария.

Един от факторите за ниския естествен прираст у нас е ниската раждаемост.

Броят на абортите продължава да бъде висок. Ако се проследи броят на абортите в десетгодишен период, може да се забележи че в годините с най-лоши икономически показатели абортите са по-голям брой, отколкото в други години.

Друга лоша тенденция е високият брой аборти сред непълнолетните и малолетните.

През 2009 година по абсолютен брой аборти са момичетата на възраст между 15 и 19 години България  е на първо място  в ЕС след Румъния.

Друга негативна тенденция, която влияе на прираста е детската смъртност. По този показател само Румъния има по-висока детска смъртност в ЕС: 10,1 на хиляда през 2009 г.

В същото време обаче нараства броят на ражданията на непълнолетните и на малолетни майки.

Делът на ражданията на малолетни майки в Българияпрез 2009 година е под 1% от всички раждания, а делът на ражданията на майки между 15 -19 години - малко над 10%.

Друг основен показател свързан с естествения прираст е смъртността.

В България тя е висока., като през 2009 г е 14,2 на хиляда души, като делът й е малко по-нисък от предходните две години.

В същото време тя остава най - високата в ЕС.

Най-засегнати от високата смъртност са селата: коефициентът на обща смъртност там е 20,1 на хиляда, а в градовете 11,9 на хиляда.

В селата има и по-ниска раждаемост.

Населението в селата намалява много по-бързо, отколкото това в градовете.

Както показват последните социологически проучвания българското село като цяло обезлюдява.

Един от основните фактори който влияе върху смъртността е застаряването на населението.

Външната миграция също оказва допълнително влияние върху застаряването на населението.

През 2009 година нетната миграция е най-висока за последната три години, което може да се свърже с неблагоприятната икономическа обстановка, стагнацията и увеличаването на безработицата у нас.