Веднага след атаките срещу Световния търговски център започнаха да се изказват редица конспиративни теории, приписващи на американското правителство пряко участие в терористичния заговор.

Повечето от тях са опровергани, но на тяхно място дойдоха нови.

Последната хипотеза е изказана от група от 75 американски изследователи, оглавена от Стивън Джоунс, професор по физика в университета в Юта, който след изучаване на развалините на кулите близнаци достигнал до извода, че за разрушаването им е използван експлозив.
Изследваме вероятността за термитно запалване и разрушение, каза той миналата седмица пред вестник "Ню Йорк Таймс".

От своя страна британският "Дейли Телеграф" пише, че много медии се отнасят доста сериозно към подобни теории.
Още повече, че проучване на университета в Охайо, проведено през юли, показа, че повече от една трета от американците вярват, че правителството е помогнало на атаките от 11 септември или не е направило нищо, за да ги предотврати.

Вестникът цитира проф. Джоунс, според когото горящото гориво от двата самолета, врязали се в кулите близнаци, не би могло да даде толкова висока температура, че да се срути конструкцията.
Той предполага, че в стратегически точки на сградите са били поставени експлозиви, които са задействани, след като самолетите се врязали в кулите.

Самолетите са били просто за отвличане на вниманието, твърди Джеймс Фетцер от университета н Минесота. Свидетелствата за това са много убедителни, но по-голямата част от американците нямат време да се вгледат.

Джоунс и неговите последователи, които са се нарекли "Учени за истината за 11 септември", смятат, че зловеща група неоконсерватори е знаела предварителна за атентата и е участвала в заговор с ЦРУ с цер разрушавайки кулите да получат широка обществена подкрепа за война в Близкия Изток.

Не вярвам, че 19 похитители на самолети и още няколко души в пещерите на Афганистан са се справили с това, действайки поединично, заявява Джоунс.

Бившият заместник-председател на комисията за разследване на събитията от 11 септември Ли Хамилтън коментира, че не е изненадан.
Много от хората, с които съм се срещал, смятат, че американското правителство е участвало. Разбира се, ние смятаме, че събраните от нас доказателства не водят към тази теория, заяви Хамилтън.

Най-убедителният аргумент, който отхвърля теорията за заговор, е дълбоката некомпетентност, която се разкри на всички нива сред предполагаемите заговорници в администрацията на Буш, пише "Дейли Телеграф". Тези хора, които устроиха такава суматоха в Ирак, никога не биха могли да са толкова умни и хитри, за да устроят сложна атака срещу двете кули от стомана и стъкло на брега на река Хъдсън.

Това е дело на отчаяни хора, които нямат какво да губят, имащи ясна и проста цел.
Спокойният студент, изучавал архитектура и инженерство Мохамед Атта разбрал, че най-добрият начин да се разрушат кулите е не атака срещу основите, а унищожаване на уязвимата горна част.
Той достигнал до извода, че най-добрият начин за пленяване на граждански самолет е удар при преградата, разделяща първа от икономическа класа.

Ако във всичко това има някакъв заговор, той е съшит с бели конци, пише вестникът. И последвалата след атентатите 5-годишна война е висока цена за неспособността да се попречи на 19 души да отвлекат 4 самолета в един слънчев септемврийски ден.