Един от големите вложителите в КТБ Вежди Рашидов прогнозира, че ще има ексцесии и хора на улицата, ако се стигне до фалит на КТБ. Той изчисли, че на улицата ще излезе една партия от 500 000 българи, които са обидени и ощетени, предаде "Дарик".

"Единственото, което вложителите искат, е да си върнат парите, които са техни. Има един съществен въпрос, на който никой не е отговорил и нито един журналист не е задал: къде са тези пари. Те са били реални пари, къде са излетели, кой ги е взел, кои са виновни. Защо БНБ пет дни преди банката да се затвори е писала в своя сайт, че това е най-ликвидната банка и затова й разрешават да купи "Креди Агрикол". Защо БНБ не е видяла всички тези неща в годините като днес като дегустатор констатира всички тези неща. Какви са функциите на БНБ? Българските вложители ли да преговарят с банките в пазарна икономика, като и те имат интерес да видят коя банка какви условия дава, да казват "Абе, защо ми даваш такива лихви?" или БНБ трябва да пита "Защо лихвите са ти по-високи отколкото на другите банки?". Де факто въпросът е къде е бил надзорът, кой какви функции има", каза Рашидов.

С уговорката, че не е финансист и експерт, Рашидов попита има ли човек в държавата, който да не е казал, че банката е трябвало отдавна да се оздрави и припомни думите на експерти, че закриването на КТБ би излязло по-скъпо от оздравяването.

Припомняме, че над 4 млрд. лева е дупката в Корпоративна търговска банка. Това са устанивили одитите на „Ърнст енд Янг одит" ООД, „Делойт България" ООД и „АФА" ООД, чиито доклади бяха предадени на БНБ в понеделник.

От одиторския доклад се вижда, че основната дупка в кредитния портфейл идва от 82 кредити с обща стойност 3.434 млрд. лв.
Тези кредити са отпускани на кухи фирми без служители, които най-често не са предоставили бизнесплан за дейността си. Освен това тези кредити не са имали реално обезпечение, като по този начин едва 2% от тези 3.434 млрд. лв. могат да бъдат възстановени.