Всички училища в страната ще отворят врати. Това увери министърът на образованието Румяна Коларова в сутрешния блок на БНТ.

Село Калище на бунт заради ученици бежанци
Още...

Тя не отрече, че има проблеми с някои ремонти, както и с някои първолаци.

В Ковачевци например децата на 12 семейства не могат да учат, понеже общината не иска да им даде статут на бежанци, открои тя.

Решението се търси, но понеже общинския съвет дава пари, затова трябва да решат от общината дали да могат да учат в това училище. Надявам се това решение да бъде взето днес, увери Коларова.

Министърът на образованието отбеляза, че квалифицирани учители не липсват, а по-скоро щатните бройки са проблем и при недостига на такива и мотивацията спада.

Тя поздрави децата с първия учебен ден и пожела на първолаците да се насладят на новия свят, в който попадат - светът на книгите и знанията, където ще намерят и приятели за цял живот.

По данни на Министерството на образованието в първия учебен ден на новата година първокласниците са близо 64 хиляди, с малко повече от миналата година, а общо в страната има около 750 хиляди ученици. Около 127 хиляди са педагозите - учители, психолози, възпитатели и ресурсни учители.

В големите градове полицията обещава засилено полицейско присъствие около сградите на училищата, което да гарантира спокойствие и лесно преминаване през основните улици.