Адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на целия петчленен състав на Върховния административен съд  по делото за отнемане на лиценза на банката.

Днес сутринта, преди закритото заседание на пет членния състав Бромак ЕООД внесе във Върховния административен съд /ВАС/ молби за отвод и на останалите трима членове на пет членния състав - съдия Милка Панчева, съдия Александър Еленков и съдия Наталия Марчева, който е определен да разгледа като последна инстанция делото за отнемане на лиценза на КТБ.

Основанията на Бромак ЕООД за отвода са липса и спрямо тях на субективния и обективен критерии за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Представяме на Вашето внимание трите молби за отвод на съдия Милка Панчева, съдия Александър Еленков и съдия Наталия Марчева, както и предходните две молби с искане за отвод на съдията докладчик Росен Василев и на председателя на състава съдия Георги Колев като членове на съдебния състав, сами да прецените тяхната основателност и да информирате обществото, защото то трябва да знае Кой и как правораздава в Република България", се казва в съобщението от юридическата кантора.

Припомняме, че днес се събира петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Предполага се, че те обсъждат искането на Менко Менков - адвокат на фирма „Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев. Решението на съдиите ще бъде оповестено около 15.00 часа, като от пресслужбата обясниха, че то ще бъде качено на сайта на съда след 15.30 часа.