Българските земеделци да бъдат подкрепени и проектите по всички мерки, които се разглеждат от Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), да бъдат финализирани. Около тази позиция се обединиха по време на среща премиерът Пламен Орешарски, земеделският министър Димитър Греков и ръководството на ДФЗ.

По време на срещата фондът бе представен от шефа си - Мирослав Николов и зам.-шефа Виолета Александрова, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

По-късно Греков и ръководствата на министерството и фонда уточниха основните теми за следващия Управителен съвет на ДФЗ. Сред тях е справка за проектите по всички мерки, които се намират в Разплащателната агенция, решение за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделски производители, и решение за предоставяне на държавна помощ за мерки по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болестите.

Припомняме, земеделският министър сезира прокуратурата за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете. Миналата седмица министърът поиска оставката на цялото ръководство на фонд „Земеделие". Като причина той изтъкна многото оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.

По-рано стана ясно, че Орешарски е привикал на спешна среща земеделския министър и шефовете на фонд „Земеделие".