До края на септември ще бъде намерен механизъм въпросът за царската реституция да влезе в Европейския парламент.

Това съобщи депутатът от ОДС Яне Янев в кулоарите на парламента по повод повдигането на въпроса за царските имоти в пленарната зала от лидера на ДСБ- Иван Костов.

ДСБ не са открили топлата вода, а следват това, което ОДС отдавна са направили, заяви Янев и представи два поставени от него въпроса още на 14 август до министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на земеделието и горите чрез председателя на Народното събрание.

Въпросите са относно връщането на т. н. царски имоти и гори на държавата.
Следващата седмица Янев очаква да получи отговор, тъй като тогава изтича 14-дневния срок за това.

Депутатът заяви, че вече е предприел действия с колеги и евродепутати за разглеждане на въпроса в Европейския парламент и се закани, че след 1 януари 2007г. въпросът ще бъде отнесен в специализираната институция в рамките на Европейската комисия, която се занимава с корупционни практики на висши държавници.

Янев обеща повече информация след две седмици, когато очаква да получи индикации от Брюксел по въпроса.

По тази тема Яне Янев посочи, че е сезирал главния прокурор още в 2003 г. и досега е изпратил общо 5 сигнала за царските имоти.
Депутатът възнамерява следващата седмица да отиде на среща с главния прокурор и да поиска информация до къде се е стигнало по подадените от него сигнали.
Според Янев са налице многобройни юридически и фактически доказателства, че т.н. царски имоти са реституирани незаконосъобразно в полза на Симеон Сакскобургготски и на други членове на фамилията на бившите царе.
Налице са неоспорими доказателства, че имотите са държавни и според Янев трябва да бъдат върнати на държавата.

Той визира конкретно имотите - Саръгьол, дворец Врана, Царска Бистрица, къща в село Слатина, дворец Ситняково, както и много площи, известни като „царските гори".