527 лекари са изявили желание да напуснат страната през миналата година. Българският лекарски съюз (БЛС) през 2014 г. е издал най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. Това съобщи заместник-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов, цитиран от Дарик, по време на здравен форум, посветен на полезните политики в сектора.

За сравнение той посочи 2013 г., когато от съсловната организация са издали 408 сертификата.

Според Йорданов проблемът с кадрите съществува само в страните от Източна Европа. Той се аргументира с обяснението, че миграцията е от изток на запад. Дали всички 527 медици, решили да напуснат родината, ще отидат на запад или не вече било друг проблем.

Д-р Юлиан Йорданов отправи молба към евродепутатите да поемат инициативата процесът с мигриращите лекари да се урегулира. Той призова да се помисли за специалистите, защото без тях няма кой да работи у нас.

„Може би не всички ще го харесат, но ние винаги слагаме в центъра пациента - съвсем правилно, но в един момент да не се окаже, че имаме само център", коментира още Йорданов и подчерта, че хора отвън не можем да вкарваме.