5 % е приносът на Българска минерално-суровинна индустрия към брутния вътрешен продукт за миналата година.

Това изтъкна шефът на Българска минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков.

Той съобщи, че за миналата година износът на метали и метални концентрати е в размер на над 5 млрд. лв., а през първото полугодие на тази година бележи увеличение с 10%.

По време на тържественото отбелязване на Деня на миньора той съобщи, че се разработва национала стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия, която се очаква да бъде готова до края на годината.

Ще бъде изготвен проект на стандарт за устойчиво развитие на минната индустрия.

Помолен да коментира темата за концесията на Шеврон за шистов газ в района на Нови пазар и концесията за търсене на злато край Крумовград Цоцорков заяви категорично, че България има всички условия минната индустрия да се развива екологосъобразно и в съответствие с изискванията.

Шефът на камарата изтъкна, че в минната индустрия са заети 30 000 души, че други 120 хиляди обслужват работни места в минната индустрия и че средната заплата за сектора е 12 214 лв. годишно, което е към 1200 лв. месечно, като най-високо е заплащането в рудодобива.

Цоцорков отбеляза и че има повишение в заплащането. Представители на синдикатите обаче не пропуснаха да изтъкнат, че има фирми, където се бавят заплатите.

Как може при рекордните цени на цветните метали да има проблеми с изплащането на заплатите, недоумяват синдикалистите.

Инж. Александър Кънев - зам.-председател Федерация на независимите синдикати на миньорите, подчерта, че синдикалистите имат претенции не само към работодателите, но и към държавата.

Той каза още, че очаква рекорден въгледобив тази година в Марица изток и че искат там да се построи още една централа - ТЕЦ Марица изток 4 с мощност 500-600 мегавата.

Цената на оловото и цинкът се увеличиха със стотици проценти на международните борси и е крайно време да има и инвеститори, каза още Кънев.