Пицата на Дянков от миналата година вече стана геврек. Кръглата част е за управляващите от ГЕРБ и Атака, а дупката е за народа.

С тези думи депутатът от Парламентарната група на Коалиция за България Петър Курумбашев представи ироничния поглед на левицата към бюджета за 2011 година, който се разисква на първо четене в НС.

В осем карикатури социалистите обобщиха според тях провала на ГЕРБ в управлението и опасностите, които бюджетът крие за българските граждани.

Според БСП премиерът Борисов се цели в нищото, защото в бюджета на управляващите няма цел, посока и политика. "Когато човек се цели дълго време в нищото, най-често го уцелва", допълни Курумбашев. Социалистите са категорични, че бюджетът на правителството за 2011г. е бюджет на нищоправенето и на социалното замръзване.

Депутатът изтъкна, че при управлението на ГЕРБ България се превърна в единствената държава, която дава повече пари за подслушване, отколкото за култура. В настоящия бюджет 93 милиона лева са предвидени за култура, а 100 милиона лева за подслушване изтъкнаха социалистите.

Курумбашев напомни, че предишното е правителство отделяло 0,72% от БВП за култура, а сега са предвидени едва 0,5%. В абсолютни цифри това е разлика от 138 милиона лева. Всъщност човек дава пари за това, което му е интересно, от което разбира или за което смята, че е приоритет на държавата, коментира Курумбашев.

Антон Кутев заяви, че по всяко едно перо на Бюджет 2011 ПГКБ има конкретни предложения, които са в пъти по-добри от идеите на управляващите. Ако правителството си беше свършило работата, изложбата нямаше да изглежда така, отбеляза Кутев.