От октомври всички семейства, които са взимали енергийни помощи досега, и всички пенсионери, получаващи пенсия до 113,40 лв. (които няма да бъдат засегнати от преизчислението на пенсиите), ще получат по 100 лв. еднократна помощ като компенсация за инфлацията.

Това съобщи социалният министър Емилия Масларова, която, заедно с премиера Сергей Станишев, даде специална пресконференция в МС.

По думите й по предварителни изчисления тази помощ ще достигне до 483 хил. пенсионери.

Премиерът Сергей Станишев изрази своята убеденост, че „тази година правителството ще има възможността да отпусне най-високата коледна надбавка, която е давана досега".

Като част от активната социална политика на правителството е взето решение кабинетът да финансира 10-дневната почивка на до 5 хил. пенсионери тази година.

Пенсионерските организации ще бъдат натоварени със задачата да определят кои точно пенсионери ще почиват за сметка на правителството и къде точно ще стане това.

Почивките ще обхванат периода от средата на месец септември до началото на ноември, като финансовата помощ на правителството ще включва и транспорта в двете посоки.
Предвижда се от догодина това да засегне и хората с уврежданията.

В началото на есента ще бъдат увеличени и социалните помощи за първокласниците.
Техните родители от тази година ще получават по 150 лв. еднократна помощ, а не както беше до сега - 120 лв.

По този начин по предварителни изчисления на социалното министерство тази субсидия ще достигне до 42 хил. семейства.

Масларова коментира това увеличение с 30 лв. и категорично обясни, че ако не достигне до ефективни резултати тази година, през следващата ще се направи обществена поръчка и вместо да получават финансова субсидия, социално слабите семейства ще получават „точно онова, което им е необходимо".

За всички социални мерки, които предприема през тази есен правителството, ще бъдат заделени 210 млн. лв., като в тази сума не се включват предварителните изчисления за коледните надбавки.

50 % от бюджетния излишък се предвижда да бъдат отделени за социални дейности, здравеопазване и образователна система, потвърди премиерът Сергей Станишев.

Останалите 50 % ще бъдат разпределени в посока инфраструктура - пътища, железници, но и към „болници, училища и университети".

Според него благодарение на разумната фискална политика кабинетът е успял да натрупа значителен излишък в бюджета, който "ще бъде разпределен по разумен начин".

Предстои заседание на лидерите и политическия съвет на Тройната коалиция в петък, на което ще бъдат изяснени всички подробности около изразходването на бюджетния излишък.

Премиерът обаче уточни, че става въпрос за парите над предварително планирания 3-процентов излишък от бюджета.