Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време. Това припомнят от българския клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи". От организацията отбелязват, че мнозина не отчитат риска, който жегите носят за домашните любимци.

През следващите няколко дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината. Именно по тази причина от „Четири лапи" дават няколко полезни съвети на стопаните.

Д-р Марина Иванова от организацията подчертава, че най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянно достъп до вода за пиене.

Най-предразположени към „прегряване" са кутрета до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи - над 7 г., за по-дребни - над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни.

Специалистите отбелязват, че най-често „прегряват" животни, които са оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода.

Собствениците трябва да избягват да оставят кучето или котката си сами в колата. Добре е да имат предвид, че при 37 градуса навън, само за 15-ина минути температурата в затворен автомобил достига 60 градуса. Ако все пак им се наложи да оставят животното в закрито превозно средство, нека да паркират автомобила на сянка, да отворят леко поне един прозорец и да не се бавят.

Препоръчително е кучетата да не се разхождат в най-горещите часове на деня. Опасни могат да се окажат и продължителните разходки с много физическо натоварване.

От „Четири лапи" обръщат внимание на това, че все повече хора ходят на море с кучетата си, както и у нас, така и в чужбина. Специалистите съветват собствениците, които не могат да оставят любимеца си в хотела или квартирата през деня и го водят със себе си на плаж, трябва да му осигурят прясна питейна вода и сянка. Освен това трябва да го обливат редовно с вода.

Животните през лятото страдат най-често от т.нар. „прегряване". То представлява повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце.

Експертите поясняват и какви са признаците, а именно: учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. Ако някой от тези признаци се появи, незабавно трябва да бъдат взети мерки. Животното трябва да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа. Ако е изпаднало в безсъзнание - да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет, където ще бъде сложено на системи и ще претърпи противошокова терапия.

При първи признаци на топлинен удар бързата намеса е животоспасяваща, категорични са от „Четири лапи". Те предупреждават, че топлинният удар може да доведе до мозъчен оток и смърт на животното.