Високопоставени представители на ФИФА са взели подкупи, за да се проведе Световното първенство по футбол през 2010 година в ЮАР. Това разкри на пресконференция главният прокурор на САЩ Лорета Линч, цитирана от световни медии.

Припомняме, по-рано днес в Швейцария се проведе полицейска операция, при която бяха арестувани 9 висши чиновници на ФИФА. Те са сред 14 души, които са обвинени в корупция, приемане на подкупи и рушвети в размер на 150 милиона долара за период от 24 години.

Линч подчерта, че схемата е използвана и по време на президентските избори във ФИФА  през 2011 година и за турнира Копа Америка, който ще се проведе през 2016 година в САЩ. Корупционните схеми са използвани и при маркетингово споразумение между Бразилия и „Найк".

Представителите на ФИФА „са използвали позициите си за вземане на подкупи. Те са правили това година след година, турнир след турнир", изтъкна прокурорът на САЩ.


Една от схемите за корупция във ФИФА

От 1991 година две генерации представители на футбола, включително двама президенти на регионални футболни конфедерации под шапката на ФИФА са използвали позициите си да получат незаконно пари от спортни маркетингови компании в замяна на търговски права по време на футболни турнири, разкри тя.

Според нея ФИФА е „корумпирала футбола по света за лични облаги".

Те трябваше да поддържат правила за честен футбол и да защитават играта. Вместо това те корумпираха световния футболен бизнес, за да служи на техните интереси и да се обогатят, изтъкна Линч на пресконференция в Маями.

Тя предупреди, че ще има още арести. По думите й подкупите са също за решаване кой да предава събитията, къде да се провеждат събитията и кой да управлява съответните футболни органи на правителство ниво.

По думите й към момента САЩ няма да повдигат обвинения срещу шефа на ФИФА Сеп Блатер. Прокурорът добави, че САЩ ще поискат екстрадиране на 9 официални представители на ФИФА, обвинени в конспирация и корупция.


Главният прокурор на САЩ и шефът на ФБР показват схема на корупциата във ФИФА

Правосъдното министерство на САЩ е решено да изкорени корупцията и да изправи виновните пред правосъдието, закани се главният прокурор. В обвинителния акт, по думите й, има обвинения в рекет, измами, корупция, получаване на рушвети и обвинения в пране на пари в продължение на 20 години.

Директорът на ФБР Джеймс Коми каза, че за тези престъпления ще има агресивен прокурорски отговор, за да се промени поведението и да се изпрати послание.

Единият от обвинените е бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е взел 10 милиона долара подкуп от правителството на ЮАР за организирането на световното през 2010 година.

Самият Уорън заяви, че е невинен и че „действията на ФИФА не ме касаят".

По-рано ФИФА потвърди, че сътрудничат на швейцарските власи, които водят отделен случай относно избирането на Русия и Катар за световните финали през 2018 и 2022 година.