Марсоходът Curiosity кацна на Марс, съобщи НАСА.

След осеммесечен полет апаратът успешно кацна в района на кратера Гейл.

В програмата на Curiosity са детайлни геологически и геохимични изследвания, изучаване на атмосферата и климата на планетата, както и търсене на вода и органични вещества.

Учени ще търсят в тези данни отговор на въпроса имало ли е на Марс живот и съществуват ли места там, подходящи за живи същества.

Curiosity е снабден със системата SAM - анализатор на химическия състав на марсианските образци.
Взимайки образец от планетата, апаратът го поставя в анализатора, където той се нагрява. В рамките на този процес се отделят различни газове, които в последствие се анализират.

Curiosity се отличава от предишните модели с габаритите си  - 2 метра височина, 3 - дължина и над 900 килограма обща маса. Той може да развива и максимална скорост от 90 метра за час.

Планираният срок за работа на апарата е една марсианска година, или 687 земни дни, като за това време той ще измине около 19 км по повърхността на планетата.

До Червената планета космическият апарат се движеше със скорост около 20 хиляди километра в час. Преди да осъществят процедурите по успешното кацане на апарата учените в продължение на 45 дни се подготвяха за решителната фаза от мисията.

От върха на атмосферата на Марс до повърхността бяха необходими 7 минути на апарата, за да извърши процедурите по кацането. От НАСА предварително бяха нарекли тези минути „7 минути на страх", тъй като бяха заложени на карта повече от 10 години усилена работа и 2.5 милиарда долара, колкото се изчислява програмата.

Поради факта, че атмосферният слой на Марс е 100 пъти по-тънък от Земята, скоростта на апарата трябваше да бъде намалена постепенно от 1600 километра разстояние до планетата.

Интересно е да се отбележи, че щитът на апарата при преминаване през атмосферата е достигнал температура от 1600 градуса.

При отварянето на парашута космическият апарат се е движел със скорост около 1400 километра в час. Отделянето на термощита е станало при скорост около 600 км/ч, след това скоростта е смъкната до около 150 километра/час.

Последната фаза от кацането на повърхността е свалянето на Curiosity с кран със скорост от около 3 километра. Самият кран е изчакал около 2 секунди преди да бъде потвърдено, че апаратът е стъпил на Червената планета.

Самите спецове от НАСА са нарекли тази технология по спускането „небесен кран", определяйки я като безумие, което в крайна сметка било успешно осъществено.

Веднага след кацането бяха изпратени и първите две снимки - колелото на апарата на повърхността и сянката на марсохода.

В следващите няколко дена специалистите от НАСА постепенно ще започнат да включват научната и служебна апаратура на марсохода. Утре предстои да бъдат пуснати основните камери. Първата панорама на местността ще бъде заснета в сряда.