Депутатът Нуаф Мусауи от цивилното крило на „Хизбула" заяви, че по време на парламентарните консултации за избиране на нов премиер трябва да се вземе под внимание и принципа на съпротивата, съобщи ливанският „Дейли Стар".

"При всеки избор на премиер [първо] трябва да се вземе предвид принципа на съпротивата [„Хизбула"] и второ правителството, чрез неговото формиране, трябва да осигури ефективно партньорство, за да се приемат национални решения, които са политически и административни", каза депутатът от „Хизбула".

Президентът Мишел Слейман определи 5-6 април като дати за провеждане на парламентарните консултации за избиране на премиер, който ще има за задача да формира нов кабинет.

Преди няколко дни премиерът Наджиб Микати подаде оставка заради различия по редица въпроси. Той призова за сформиране на кабинет на националното единство.

Оставката на ливанския премиер идва в момент, когато гражданската война в Сирия дава отражение върху Ливан.

„Хизбула" освен военното си крило има и политическо. Цивилното крило на Хизбула поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент (от 1992 г.). Кампанията му за реконструкция (Jihad al-Bina) е отговорна за множество икономически и инфраструктурни проекти за развитие в населените предимно с шиити райони.