Отвлечената дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара е била освободена късно снощи.

Moмичето прекара близо месец и половина в плен на похитителите си. При отвличането бе прострелян шофьорът, който трябваше да я закара на училище.

Източници в полицията, пожелали анонимност, са съобщили, че в неделя вечерта преди 22 часа 10-годишната Лара е била оставена близо до 6-то РУ на МВР в София, на бул. "Братя Бъкстон". Слязла е от сив Volkswagen Golf, след което сама отишла до сградата на полицията.

Живеещи в района посочиха пред медиите, че цялата вечер е имало засилено полицейско присъствие.

Първоначално от МВР отказваха до коментират, но по-късно потвърдиха информацията, че детето е върнато на родителите си. От прокуратурата също потвърдиха, че Лара е освободена.

Детето е в добро общо физическо състояние, осигурена му е помощ от психолог от Института по психология на МВР.
Съвместната работа на служителите на МВР и прокуратурата по образуваното досъдебно производство продължава.

По информация на БНР, за освобождавеането на момичето е бил платен откуп в размер на 500 000 евро. Няма информация кога е станало това.

Детето вече е у дома си в къщата на родителите си в Бояна и дори е било забелязано вътре.

Издирват се неизвестните лица, които са оставили детето пред тото пункт, в близост до полицейското управление. Известно е, че след като оставили детето, са потеглили в посока към Околовръстното.

Работата по случая ще продължи, докато не бъдат открити тези, които причиниха всичко това, коментира заместник-вътрешният министър Филип Гунев.

Лара Банева все още не е разпитана и не е разказала пред полицията подробности за похитителите й. Това коментира по-късно през деня зам.-главният прокурор Ася Петрова и увери, че в момента се работи интензивно по разкриване на извършителите на това престъпление.

„Дали е даден откуп е въпрос на следвана тайна", посочи тя и добави, че през тези два месеца са работили интензивно и са събрали доказателства.  Какви обаче от прокуратурата обещаха да съобщят по-нататък.

„Нека да поработим, да съберем още доказателства", призова още заместничката на Сотир Цацаов.

Запитана дали са очаквали Лара да бъде освободена тази нощ, Петрова заяви: „Следствена тайна." На журналистическа констатация „Значи сте били изненадани", тя промълви тихо „Не бих казала."

От думите й стана ясно, че детето е в добро физическо състояние.

Веднага след като е предадена на майка й, с нея са разговаряли психолози.

Прегърнах отново Лара, спирам да говоря, обяви майката
Още...

Петрова поясни, че разследващите имат водеща версия, но подчерта, че не могат да изключат и останалите, докато нещата не се изяснят напълно.

Имайте търпение, нищо повече не мога да ви кажа „Имаме водеща версия, но не може да я кажем", заяви Ася Петрова.

Тя отказа да коментира и дали отвличането е свързано с бащата Евелин Банев - Брендо, версия, лансирана преди време лично от главния прокурор.

Петрова допълни, че наистина наш прокурор е разговарял със сочения за кокаинов крал, но той не е давал показания или обяснения, които бяха допринесли за изясняване на делото.

Зам.-главният прокурор отказа коментар и дали МВР-бусовете с бръмбари са работили по случая с отвличането. Това е класифицирана информация, заяви тя.

В телевизионно предаване вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че са използвани за разкриване на тежко криминално престъпление, но също отказа да даде повече данни, тъй като ставало дума за класифицирана информация.

„Имаме очакване да разкрием извършителите", призна още Ася Петрова.

Тя уточни, че не може да направи заключение на този етап за това има ли нова група за отвличания, но поясни, че всички обстоятелства, свързани с начина, по който е извършено отвличането, говорят, че не е извършено от едно лице.

В заключение прокурорката призова за толерантност към майката на Лара, за да се възстанови от шока.

Припомняме, Лара Банева бе похитена рано сутринта на 5 март пред дома, в който живее с майка си Моника Добринова - бивша жена на Брендо.

Евелин Банев е подсъдим в Италия по делото срещу международна група за наркотрафик "Кокаиновите крале". В петък Софийски градски съд ще гледа искането за екстрадиция на Брендо в Румъния.