Комисията за защита на потребителите откри нередности в магазините, които предлагат намаления, предаде БНТ.

Репортаж на медията показва как при проверка в магазин за обувки с обявени огромни намаления, реално само един чифт ботуши наистина е намален със 70%. За другите артикули тази обява не важи.

Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите заяви, че не може да се отговори еднозначно дали търговците ни мамят с намаленията. Комисията за защита на потребителите е направила проверки за съобщенията за намаления и през декември, и през януари, когато има много празници. През януари при проверени около 700 обекта са констатирани около 45 нарушения. Установено е, че някои от търговците не са посочили едновременно старата и новата цена.

Според Руменова в някои мазагини над 20 артикула са били намалени с обявените 70%. Констатирано е обаче, че не е било посочено условието, при което важи намалението. В правомощията на КЗП влиза възможността да наложи глоба от 300 до 5000 лева. Ако се окаже, че е налична нелоялна търговска практика, за което се набират доказателства, санкцията може да стигне до 30 000 лева.