На едно от закритите съдебни заседание относно делото, което Румен Петков водеше срещу мен за обвинения за клевета, стана ясно, че той е политическият покровител на Алексей Петров и Братя Галеви.

Това заяви германският журналист Юрген Рот в София при представянето на новата си книга „Гангстерска икономика".

Запитан от news.bg кой и по какъв повод е казал това, той отговори, че информацията му е била съобщена от неговия адвокат и той не може точно да цитира стенограмата от заседанието, защото то е било закрито.

Юристът му обяснил, че е цитирано изявление на Ваньо Танев (настоящ шеф на митниците и бивш директор на ГДБОП, бел.ред.), в което се казва, че именно Румен Петков е покровителствал Братя Галеви и Алексей Петров.

Пипомняме, Румен Петков подаде жалба срещу автора на книгата "Новите демони" -  Юрген Рот, заради появили се в интернет нейни цитати на 8 април 2008 г.

Говорих по този повод с премиера Бойко Борисов - дали не може да започне прокурорска проверка срещу бившия вътрешен министър, но той ми каза, че бившите политици в България са направили така, че едва ли не да имат имунитет срещу подобни действия и много трудно някой от тях може да бъде осъден, обясни журналистът.

В книгата „Гангстерска икономика" има 30 страници, посветени на България. В тях основно се разглежда дейността на групировка ТИМ и нейното влияние върху икономиката на страната ни.

Германският разследващ журналист посочи, че международната престъпност не може да бъде преборена с национални средства, защото мафиотите действат на глобално ниво с помощта на банкери, юристи и политици.

Въпреки проблемите, които има България с престъпността, не трябва да се фокусираме само върху нея, когато говорим за организирана престъпност, каза още Юрген Рот.