Граничният полицай, който прегази 11-месечната Краси в село Крушевец, може да се размине с присъда с утежняващи вината обстоятелства, съобщава TV7. Причината е, че пробите за алкохол, направени на мъжа, дават различни стойности.

Дрегерът отчел 0,63 промила, но пробите от кръв и урина дават под 0,5 промила, което значи, че той не може да бъде съден за убийство при утежняващи вината обстоятелства.

Възникват въпросите коя от пробите ще бъде взета под внимание в съда и не са ли това вратички в закона, които работят в полза на пияните шофьори.

Няма единна методика, по която се взима кръв. В различните болници кръвната проба се взима и изследва по различни начини, което води и до различни резултати от пробите, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. По думите му наредбата на Здравното министерство, която е постановила начините за взимане на кръвна проба, какви средства да се използват и как да се съхраняват пробите, е писана през 2001 г. Оттогава тя не е променяна, което говори, че изискванията са от гледна точка на медицината през миналия век, подчерта Тодоров.

Има много изисквания, които са неизпълними. Кръвните проби трябва да се взимат само от лекар, не от медицинска сестра, ако са взети от сестрата, това е нарушение. Престъпни практики се прилагат, за да се манипулират резултатите, обобщи Владимир Тодоров.