Пътят на самоцелната конфронтация е път за никъде. Време е за истинско смирение, а не за агресия. С това предупреждение и едновременно призив се обърна от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан към колегите си в първото заседание от новата сесия на 43-тото Народно събрание. „Но ваша си е властта, ваша е и отговорността", напомни Местан и пожела: „Нека да е здрава и толерантна 2015-та година".

Детрониране на ДПС - отново цел № 1 за „патриотите"
Още...

Подобно на останалите парламентарни сили и ДПС обърна поглед към терористичните атаки в „сърцето" на Франция и отсече, че осъжда всякакви видове прояви на тероризъм. „В момента светът все повече се превръща в заложник на нова надпревара между тероризъм и националпопулизъм, което крие не по-малки опасности", предупреди Местан и поиска да разбере дали нашата страна има собствен национален политически капитал, с който да се противопостави на тези предизвикателства.

Лидерът на третите по сила в парламента припомни, че дни преди новата година премиерът Бойко Борисов в специална позиция е отбелязал, че България днес има нужда от ново качество на политическия диалог и от нов национален демократизъм и се съгласи с думите на министър-председателя.

Местан призна също, че като български политик е бил горд от присъствието на Борисов редом до европейските лидери на републиканския марш на солидарността в Париж.

От ДПС обаче съзират друг проблем, а именно, че преди това лидери на националпопулисткия партньор на днешната власт - Патриотичния фронт, са били част от проявите на Марин льо Пен. „Как да си обясним факта, че докато Франция и демократична Европа имат своя републикански марш, българските съмишленици на Марин льо Пен имат своя Луков марш в София", попита още председателят на ДПС.

Споменавайки патриотите Местан за пореден път заяви, че в ДПС са силно притеснени от участието на ПФ във властта. „Какво общо има с новото качество на политическия диалог антиромската реторика на реформатори и националпопулисти, антибежанското говорене, както и оприличаването на една национална либерална партия като ДПС с братята Кауши", продължи с въпросите лидерът на третите по сила в парламента.

Припомняме, по-рано днес в свое телевизионно участие Валери Симеонов нарече ДПС „българските братя Куаши".

За пореден път той предупреди, че ако ПФ продължи да бъде част от управляващата коалиция единственото решение ще бъдат нови предсрочни парламентарни избори.

Сред другите предупреждения на Местан са и невъзможността за реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, нито на образованието, камо ли пък в съдебната система при участие на ПФ във властта.

Лютви Местан поиска да разбере какво дава на страната ни четирипартийната коалиция и сам предположи - самоцелно присъствие във властта за подготовка на местните избори, израждане на персонален политически имидж или просто губене на историческо време.

И в началото на тази сесия на парламента ДПС не пропусна да напомни болката си от т.нар. Възродителен процес. „Макар и ранена от Възродителния процес, ДПС никога не обвини за това престъпление българските граждани, защото вината е единствено на комунистическия режим", изтъкна Местан и отсече, че именно поради тази причина за престъпление, извършено от отделни представители на една религия, не може да се обвиняват всички вярващи или самата религия.

Всички сме жертви на терора и защото терорът няма религия", отбеляза лидерът на ДПС и призова заради паметта на жертвите на тероризма да имаме силата да заявим, че етнорелигиозното и културното многообразие на Европа не е нейна слабост, а нейна сила.

„Някога заедно тръгнахме по пътя на евроатлантизма и нека да останем на този път", призова Лютви Местан. Не на последно място той обеща, че в тези месеци на 43-тия парламент ДПС ще гласува в съответствие с предизборните си ангажименти, с идеите на евроатлантизма.

И като за финал Местан се обърна отново към патриотите, като призна, че вижда колко силно те очакват от ДПС да се държат с тях като враг. „ДПС е зряла партия и не вижда във вас своя враг, а своя политически опонент", отсече обаче лидерът на третите по сила.