Управляващата коалиция в Унгария стои зад премиера Дюрчани и плановете му да съкрати бюджетния дефицит.

Това заяви лидерът на Свободните демократи, които заедно със Социалистическата партия, от която е самият Дюрчани, управляват страната.

Припомняме, протестите продължиха и вчера по време на честванията на 50 години от въстанието в Будапеща срещу съветската власт.

Днес ситуацията в столицата е спокойна, след като протестите приключиха в ранните часове тази сутрин, съобщава Ройтерс.

По-рано полицията разпръсна и последната група демонстранти в центъра на Будапеща.

Чрез използване на снегопочистващи машини полицията успя да ликвидира барикадите, разположени на моста над Дунав, свързващ левия и десния бряг на унгарската столица. 

Повече от 2000 души участваха в протестна антиправителствена акция снощи в Будапеща. Те бяха разпръснати от полицията с гумени куршуми, сълзотворен газ и водни струи.

За кратко време демонстрантите успяха да се качат на танк Т-34 и да го подкарат срещу полицията, но след намесата на органите на реда и използване на сълзотворен газ, демонстрантите напуснаха тежката машина.

Танкът е бил част от експонатите за честванията. 

В Унгария вчера бе отбелязана 50-та годишнина от народното въстание срещу съветското господство.

Антиправителствените протести пред сградата на парламента започнаха още на 17 септември, когато в медии изтече запис от изказване на премиера Ференц Дюрчани.

В него Дюрчани признава, че правителството е излъгало гласоподавателите за състоянието на икономиката, за да бъде преизбрано на парламентарните избори през април.