Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е било постигнато споразумение за изпращане на 200 кюрдски бойци „пешмерга" от Иракски Кюрдистан през Турция да помогнат в защитата на сирийския граничен град Кобани срещу терористите от „Ислямска държава", съобщава „Ройтерс".

Ердоган разкри новината, след като парламентът на иракските кюрди в сряда одобри изпращането на бойците. Това е първата официална военна операция на полуавтономния регион във войната в Сирия.

„Научих, че те най-накрая са постигнали съгласие за 200 бойци", заяви Ердоган на пресконференция в латвийската столица Рига.

„Ислямска държава", които се стремят да консолидират териториалните си придобивки в Северна Сирия, осъществиха офанзива в Кобани, дори след като водените от САЩ сили продължават да бомбардират позициите на джихадистите.

САЩ спуснаха по въздуха оръжия и медицински консумативи за кюрдите в Кобани, доставени от правителството на Иракски Кюрдистан.

Ердоган поднови критиките си относно действията на САЩ, определяйки основните кюрдски сили, защитаващи града, като "терористична група".

"Гледа ли Турция на тази операция позитивно? Не, не гледа. Америка извърши това въпреки Турция, като аз му казах (на Обама в телефонен разговор през уикенда - б.р.), че Кобани сега не е стратегическо място за САЩ", коментира Ердоган.