Целта на тези терористични атаки е да има хаос, след него - омраза и гражданска война. И в България виждам омразата, която се надига. Такъв прочит на трагичните събития от последните дни в „сърцето" на Франция - Париж, терористичните атаки и невинните жертви направи премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия. Сред целите на терористичните организации Борисов съзира именно опит за сатанизиране на мюсюлманите в очите на християните и обратно. „На този етап те успяват", призна министър-председателят.

Той сподели, че от това, което чува от хората около него и в нашата страна се надига омраза на религиозна основа. „Призовавам хората в България да не се поддават на тези настроения", помоли Борисов, защото осъзнава, че много лесно и у нас контролът може да излезе извън нещата. „Нека хората в Европа и в Арабския свят да проявят мъдрост", поиска още премиерът и продължи: „всички трябва да сме съпричастни, да вложим мъдрост, да се изчистим от емоциите". „Аз много вярвам в мъдростта на българския народ. Векове живеем с малцинствата ни", заяви още Бойко Борисов.

Той самият определи лидерите на терористически организации като много умни хора, които са пагубни за света, но са и хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места, създават хаос, създават нов ред по този начин. „Целта на тези хора е да има хаос, защото хаосът е най-добрият начин за сблъсък между религии", посочи премиерът.

Министър-председателят обърна и друг поглед към случващото се във Франция, а именно че въпросните терористи са били наблюдавани и са били осъдени само с условни присъди. „Дори и френската система, която посланикът им у нас даваше за пример, е давала условни присъди. Това е меко наказание на фона на това, което тези хора извършиха", изтъкна Борисов и заяви, че при една работеща съдебна система подобна трагедия е би могла да бъде предотвратена.

Човек трябва да бъде пестелив, когато дава оценки. Едно е да си публика и друго е вътре с тогата да вземаш решенията в една система", се обърна индиректно към посланика на Франция у нас Борисов.

Премиерът загатна и за определени действия от последните дни на нашите специални служби по конкретен казус, които са били много успешни. Борисов не пожела обаче да разкаже за какъв казус става въпрос, като обясни, че по тези теми е хубаво изобщо да не се говори.

Днес ще се събера с прокурорите, военните, специалните служби да прегледаме къде какво може да се направи. Имаше казус, който беше решен. Последните дни те се справиха добре", обясни Бойко Борисов. Именно на тази среща той ще вземе решение дали утре да замине за Франция и да се включи във възпоменателното шествие, в което ще вземат участие световни лидери. „От една добра страна е добре да се отиде, но от друга страна трябва много внимателно. След разговор с колегите от службите ще преценим какви са позитивите и минусите", изтъкна още премиерът.

Говорейки за специалните служби на страната ни Борисов обърна поглед и към председателя на ДАНС Владимир Писанчев, като припомни, че именно той го е направил зам.-директор на агенцията. „За съжаление или не у нас службите са като ветропоказател с политическата обстановка", установи Борисов и констатира, че шефът на ДАНС и главният секретар на МВР и преди са му били подчинени и им знае качествата.

В терористичните атентати Борисов съзря и добра храна за етническите партии и предупреди, че разделението на религиозна основа няма спиране, когато тръгне. "Югославия, която е на 80 км от Министерски съвет, се разпадна по този начин", се върна към историята премиерът. „Притеснен съм много", призна още той. Той поиска от специалните служби у нас да бъдат по-скромни в изказванията си, а примерът им да последват и министрите. „Тази тема я познавам добре, години съм работил по нея", се похвали Борисов и изтъкна, че у нас се следи много внимателно коя държава и кои лидери какво приказват.