3200 души се оказаха в капан под земята след авария в мина в ЮАР.

Представителят на Националния съюз на миньорите Лесиба Сешока съобщи, че инцидентът е станал в сряда сутринта в златната мина "Еландсранд" близо до Йоханесбург.

По предварителни данни се е скъсало стоманеното въже на асансьора и е оставило миньорите на дъното на 2200-метровата шахта. 

Няма авариен изход от мината.
Съседна шахта, използвана за транспорт на отпадни продукти, трябва да бъде "преустроена", за да може миньорите да бъдат извадени през нея, съобщи говорителят на минната компания Амелия Соарес.
По думите й в най-скоро време ще започне изваждането на по 300 миньори за час.

"Хармъни" е помолила компанията "Англоголд Ашанти", която оперира в съседна мина, са използва нейната инфраструктура, за да помогне на затрупаните работници, допълва Соарес.

Профсъюзът на миньорите обяви, че в "Еландсранд", която е собственост на третия по големина производител на злато в Африка - "Хармъни Голд Мининг", отдавна не е правен ремонт, съобщава електронното издание "Блумбърг".

Южноафриканските компании копаят много дълбоки шахти, за да достигнат до басейна Витватерсранд - най-големият златен залеж в света, който лежи под Йоханесбург.

Мините са най-дълбоките в света и едни от най-опасните - миналата година 113 работници са намерили смъртта си под земята. 440 000 души работят в минната индустрия на страната, отбелязва изданието.