Висш австрийски държавен служител беше отличен за заслуги към България. Ексгенералният директор по обществената сигурност на Австрия  Ерик Буксбаум получи орден „Мадарски конник - I степен.

Орденът беше връчен на висшия държавен служител на церемония в българското посолство във Виена от главния секретар на Външното министерство и все още официален посланик на страната ни Ради Найденов. Високото отличие беше присъдено за помощта, която Буксбаум е оказвал на България в подготовката й за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) през 2007-а, съобщават от А4 - списанието на българите в Австрия.

Юрист по образование, Буксбаум работи в сферата на обществената сигурност още от началото на кариерата си през 1968 г.

През 2005-2007 г. като генерален директор на обществената сигурност участва активно в обучението на наши кадри в борбата с организираната престъпност и оказва практическа помощ на държавните институции в областта на правосъдието и вътрешните работи.

По време на церемонията Буксбаум изтъкна, че контактите му с българските му колеги са били изключително ползотворни.

„Проблеми в областта на сигурността винаги ще има, тъй като с развитието на технологиите престъпленията стават все по-трудни за разкриване", изтъкна той и посочи, че основен приоритет в работата на органите за сигурност са интернет престъпленията, свързани с кражбата на лични данни, и детската порнография. Това е и една от най-важните зони, в които по думите му трябва да се развива сътрудничеството между държавите.

На въпроса как вижда бъдещето на ЕС с оглед на настоящата криза, той отговори: „ЕС трябва да се справи с настоящата ситуация, няма друга алтернатива. По думите му Европа трябва да остане обединена, защото само така може да се противопостави на големите сили. В момента сме изправени пред голяма икономическа криза, но отношенията в много други области функционират и се развиват много добре, коментира още той.